ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ

Εγκρίθηκε από τον ΟΥΝΕΣΚΟ η πρόταση που είχε υποβάλει η Ελλάδα για την ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.



Αξίζει να παρακολουθήσετε το βίντεο που προέβαλε η ΟΥΝΕΣΚΟ στο πλαίσιο αυτό συνοδευόμενο από το παρακάτω κείμενο:
"Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων που αρχίζουν από το τοπίο και καταλήγουν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας, τη συγκομιδή ή τη συλλογή, την αλιεία, τη διατήρηση, τη μεταποίηση, την προετοιμασία και Ειδικότερα, τη κατανάλωση των τροφίμων. Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από ένα διατροφικό πρότυπο που έχει παραμείνει σταθερό στο χρόνο και το χώρο και των οποίων τα κύρια συστατικά είναι το ελαιόλαδο, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, νωπά ή ξερά, ένα μικρό ποσοστό ψαριών, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας, καθώς και πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά, όλα συνοδευόμενα από κρασί ή τσάι, σύμφωνα πάντα με τις πεποιθήσεις της κάθε περιοχής. Όμως, η Μεσογειακή διατροφή καλύπτει πολύ περισσότερα στοιχεία από τη διατροφή. Προωθεί την κοινωνική επαφή, τα συλλογικά γεύματα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της, κοινωνικά έθιμα και εορταστικές εκδηλώσεις. Γέννησε ένα σπουδαίο είδος τραγουδιών, παροιμίες, ιστορίες και θρύλους. Είναι ριζωμένη στην σεβασμό για τη γη και τη βιοποικιλότητα, και εξασφαλίζει τη διατήρηση και ανάπτυξη των παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγέλματα που σχετίζονται με την αλιεία και αγροτικές κοινότητες στη Μεσόγειο, η Soria στην Ισπανία, η Κορώνη, το Cilento και Chefchaouen στο Μαρόκο είναι εξαιρετικά παραδείγματα. Οι γυναίκες διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη μετάδοση της γνώσης, της τελετουργίας, και τις παραδοσιακές γιορτές, και, τέλος, στη πιστή διατήρηση της παράδοσης."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΗΔΕΙΑΣ

Οι γλωσσικοί μας ιδιωματισμοί

Ο Μεσσηνιακός πόλεμος, ο Αριστομένης και η Σπάρτη