Καταντήσαμε "Χαλυβουργική"

Της Γεωργίας Οικονομοπούλου

«Χαλυβουργική» κατάντησε ο Μελιγαλάς
Άλλοτε ευλογία για τη μεσσηνιακή γη, η ελαιοκομική περίοδος είναι πηγή προβλημάτων για το νέο Δήμο Οιχαλίας. Η έναρξή της συμπίπτει με την αιχμή της λειτουργίας των εργοστασίων εκμετάλλευσης βιομάζας (κυρίως ελαιοπυρήνα αυτή την εποχή), με το νέφος να καλύπτει ολόκληρα χωριά με ομίχλη και ανησυχία για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των δημοτών. Σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν τα χωριά Σκάλα και Τσουκαλέικα, αλλά και ο Μελιγαλάς. Οι κάτοικοι, όπως και ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης, δεν είναι αντίθετοι στη λειτουργία των εργοστασίων. Υπογραμμίζουν, όμως, ότι η υγεία των κατοίκων και η προστασία του περιβάλλοντος προέχουν και ζητούν εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων από τους επιχειρηματίες, με την τοποθέτηση φίλτρων.

Θορυβημένοι εμφανίζονται, όμως, οι κάτοικοι και για τα υγρά απόβλητα ελαιοτριβείων, τα λεγόμενα λιόζουμα ή κατσίγαρο, που έχουν βάψει μαύρο το νερό στο ποτάμι της Μαυροζούμενας. Κάποιοι κάνουν λόγο για «Πολιτεία δέσμια των συμφερόντων των εργοστασίων που πωλούν μηχανήματα στα ελαιοτριβεία» και ελπίζουν ότι σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή οι μέθοδοι, φιλικές για το περιβάλλον, που αναπτύσσουν ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Μέσα στο 2011, εξάλλου, ελπίζουν να δοθεί λύση στο θέμα της χωματερής του Μελιγαλά, θέμα για το οποίο ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης εμφανίζεται «θετικά διακείμενος».

«Να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία»
Ο Καμαρινός Γιαννέλης κατάγεται από το Πεύκο, μα ζει στο Μελιγαλά. «Είναι απελπιστική η κατάσταση με το νέφος από τα φουγάρα», λέει. «Βρωμά ο τόπος όλος. Όταν γυρίζει ο αέρας και έρχεται ο καπνός στο Μελιγαλά, δεν μπορούμε να σταθούμε. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τότε που άνοιξε το εργοστάσιο επεξεργασίας πυρήνα. Δουλεύουν οι τουρμπίνες και ο καπνός, τις επιπτώσεις του οποίου στην υγεία μας ακόμη δε γνωρίζουμε, καλύπτει όλα τα χωριά, αναλόγως του πού φυσά ο αέρας. Ζούμε εδώ, έχουμε τα παιδιά μας εδώ και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, θα αρρωστήσουμε στο τέλος. Δεν μπορώ να γνωρίζω τι προκαλεί ο καπνός, αυτό το ξέρουν οι ειδικοί, εμένα πάντως μου μυρίζει. Προχθές που πέρασα στη βιομηχανική ζώνη, είχε τόσο καπνό που ήταν λες και είχε ρίξει ομίχλη. Δεν έβλεπες στο ένα μέτρο».
Συνταξιούχος, ο Γιάννης Τσαούσης σημειώνει: «Ο καπνός βλάπτει πάντα, δεν μπορεί να είναι ωφέλιμος. Για τα εργοστάσια που γεμίζουν όλο τον αέρα της περιοχής με τους καπνούς τους, δεν ξέρω αν έχουν γίνει μελέτες. Βέβαιο είναι ότι πρέπει να βάλουν φίλτρα για να προστατευτεί η υγεία των κατοίκων. Δε θέλουμε να κατηγορήσουμε κανέναν, αλλά πρέπει να γίνουν τα δέοντα από τους επιχειρηματίες και τους βιομήχανους. Να είμαστε βέβαιοι ότι ο καπνός αυτός δε θα έχει συνέπειες για την υγεία μας».
«Χθες Πέμπτη, η κατάσταση ήταν κόλαση! Η ομίχλη στην περιοχή ήταν τόση, που μοιάζαμε με Λονδίνο!», λέει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος Φώτης Βασιλόπουλος, που επίσης ζει στην περιοχή. «Ειδικά για τα χωριά Σκάλα και Τσουκαλέικα είναι αφόρητη η κατάσταση που δημιουργείται από το εργοστάσιο που επεξεργάζεται τη βιομάζα».
«Δεν είμαστε κατά των επενδύσεων», σημειώνει ο κ. Βασιλόπουλος, «αλλά είναι απαραίτητο να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, να τοποθετηθούν φίλτρα τρίτης γενιάς, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Να βρούμε μια λύση, ώστε να συνυπάρχουμε αρμονικά. Δε θέλουμε να γίνουμε εμπόδιο στην ανάπτυξη του τόπου, αλλά είμαστε κάθετοι ότι πρέπει να τηρούνται με αυστηρότητα οι περιβαλλοντικοί όροι».
«Τα δημαρχεία θα έπρεπε να συστήσουν ειδικές επιτροπές με επιστημονικό προσωπικό, ώστε να επεμβαίνουν, να ελέγχουν και να κλείνουν τα εργοστάσια εκείνα που δεν τοποθετούν ή δεν αλλάζουν τα φίλτρα τους», λέει. «Πριν από λίγες μέρες ήμουν στο Κέντρο Υγείας για τα μάτια μου, λόγω του καπνού. Δε θέλουμε να είμαστε εχθρικοί. Απλώς πρέπει κι αυτοί να σκεφτούν ότι ζουν άνθρωποι γύρω!».

«Η φερτάρδευση με τα λιόζουμα θα ήταν μια σοβαρή λύση»
Κατάμαυρα έχουν βαφτεί τα νερά που περνούν κάτω από το γεφύρι της Μαυροζούμενας. Σε κάποια σημεία είναι, μάλιστα, ορατές οι σωλήνες που μεταφέρουν τα λιόζουμα από τα ελαιουργεία στο ποτάμι.
«Καταστράφηκε το ποτάμι», μας λέει ένας δημότης, που προτιμά να κρατήσει την ανωνυμία τους. «Πρώτα, ζούσαμε από αυτό, τρώγαμε ψάρια, τώρα δεν έχει μείνει τίποτα ζωντανό μέσα. Το μόνο που κάνουν είναι να το καταστρέφουν. Νόμοι δεν υπάρχουν;».
«Για τον κατσίγαρο έχουν κάνει μελέτες και βγάλει συμπεράσματα διάφορα πανεπιστήμια», παρατηρεί ο Γιάννης Τσαούσης. «Μακάρι και εμείς και οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων να μπορούσαμε να μάθουμε περισσότερα για τις νέες μεθόδους επεξεργασίας και να τις εφαρμόσουμε, ώστε να μην παρουσιάζουν αυτή την εικόνα τα νερά του τόπου μας».
Μαζί του συμφωνεί ο Φώτης Βασιλόπουλος. «Η ιστορία με τα λιόζουμα είναι πολύ παλιά», λέει. «Προσωπικά, δε θεωρώ ότι ως ουσία είναι βλαβερή. Θα μπορούσε να είναι, βέβαια, πολύ καλύτερα τα πράγματα, αλλά μπαίνουν στη μέση τα συμφέροντα των εργοστασίων που πωλούν μηχανήματα, τα διφασικά στην προκειμένη περίπτωση. Τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Αιγαίου, αν δεν κάνω λάθος, έχουν βρει λύσεις, αλλά η Πολιτεία είναι δέσμια των συμφερόντων. Η φερτάρδευση με τα λιόζουμα θα ήταν μια σοβαρή λύση».
Ο Γεώργιος Δερτιμάνης διατηρεί σύγχρονο ελαιοτριβείο στην περιοχή του Νεοχωρίου, «Το ελαιοτριβείο μας δουλεύει σε δύο φάσεις και κάνουμε ό,τι μας έχει ζητηθεί σύμφωνα με τη νομοθεσία», μας είπε. «Για τα μαύρα νερά που βλέπετε στη γέφυρα της Μαυροζούμενας, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι το ποτάμι ξεκινά από το Βασιλικό και ακόμα πιο πάνω. Δεν είναι μόνο από την περιοχή μας. Εμείς δουλεύουμε δύο φάσεις και δε ρίχνουμε λιόζουμα στο ποτάμι. Δεν έχω υπόψη μου αν οι κάτοικοι έχουν προβλήματα με τα λιόζουμα. Δεν πιστεύω ότι τα λιόζουμα μολύνουν. Είναι, κυρίως, το χρώμα και η μυρωδιά που προβληματίζουν. Έτσι κι αλλιώς, τόσα χρόνια τα λιόζουμα στη θάλασσα καταλήγουν».
Ο Καμαρινός Γιαννέλης φέρνει την κουβέντα στο θέμα των απορριμμάτων: «Το βασικό που μας απασχολεί είναι ο καπνός, αλλά και τα σκουπίδια που βρίσκονται βόρεια του χωριού. Τα σκουπίδια βρίσκονται πολύ κοντά στο χωριό, σχεδόν δίπλα, και πλέον ο χώρος δέχεται από πάρα πολλά χωριά».
«Όλα τα χωριά ρίχνουν τα σκουπίδια τους στο Μελιγαλά», λέει ο Γιάννης Τσαούσης. «Ειδικά για την πόλη μας είναι μεγάλο το πρόβλημα, γιατί όλη η δροσιά έρχεται από το βορρά όπου είναι η χωματερή. Είναι θέμα των Δήμων να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να αναζητήσουν λύση. Υπεύθυνη να αποφασίσει είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου».
Για το θέμα των απορριμμάτων, ο κ. Βασιλόπουλος προτείνει κεντρικό σχεδιασμό για μεταφορά των σκουπιδιών σε πιο κατάλληλα σημεία, όπως π.χ. στα παλιά ορυχεία της Μεγαλόπολης σε συνδυασμό με τη δημιουργία σύγχρονου εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων. Επίσης, καλύτερη διαλογή στην πηγή, στα νοικοκυριά, αλλά και στις επιχειρήσεις. Μαθήματα στα σχολεία από το Δημοτικό ήδη και αλλαγή νοοτροπίας της νέας γενιάς στο θέμα των απορριμμάτων.

«Το περιβάλλον πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού»
«Το θέμα της Βιομηχανικής Περιοχής είναι περίπλοκο και δύσκολο», δήλωσε ο δήμαρχος Οιχαλίας, Φίλιππος Μπάμης. «Είναι αλήθεια ότι ειδικά η Σκάλα και τα Τσουκαλέικα, αλλά και ο Μελιγαλάς, δεν μπορούν να αναπνεύσουν όταν φυσά προς αυτές τις κατευθύνσεις. Η εκπομπή των καυσαερίων προσβάλλει το περιβάλλον σε μεγάλο βαθμό, ενώ δε γνωρίζουμε τα μελλοντικά προβλήματα υγείας που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του Δήμου μας».
«Εγώ θεωρώ ότι οι επιχειρήσεις είναι αναγκαίες, ειδικά για τους νέους ανθρώπους, και πρέπει να προσελκύσουμε επιχειρήσεις, όχι να τις αποτρέπουμε να είναι στον τόπο μας», ανέφερε ο δήμαρχος. «Αλλά οι επιχειρήσεις, όπως και κάθε δραστηριότητα, θα πρέπει να ακολουθούν κάποιους κανόνες και προδιαγραφές. Δεν έχουμε τίποτα με κανέναν από τους επιχειρηματίες, αλλά έχω ζητήσει να μου φέρουν οι τεχνικοί μου τους φακέλους των εργοστασίων και θα τους καλέσουμε για να δούμε αν ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι που πρέπει να ισχύουν στις μονάδες τους. Στο κάτω κάτω, υπάρχουν, απ’ ό,τι ξέρω, προγράμματα της Ε.Ε. στα οποία μπορούν να προσφύγουν και να βάλουν κάποια φίλτρα ή άλλα μέτρα ασφαλείας στα εργοστάσια, με επιδότηση, ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Το περιβάλλον θα πρέπει όλοι να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».
Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, εξάλλου, ο κ. Μπάμης πραγματοποίησε σύσκεψη με τον κ. Τατούλη και κρίνει ως θετική τη στάση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τα απορρίμματα. Μέσω του ΣΔΙΤ θα ανατεθεί σε ιδιώτες η διαχείριση των απορριμμάτων, σημείωσε, ενώ λύση αναμένεται να έχει δοθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. «Ας κάνουμε λίγη ακόμα υπομονή», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Πηγή: Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΗΔΕΙΑΣ

Οι γλωσσικοί μας ιδιωματισμοί

Ο Μεσσηνιακός πόλεμος, ο Αριστομένης και η Σπάρτη