ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ


Το Costa Navarino, στη Μεσσηνία, κρύβει έναν μαγικό κόσμο για τα παιδιά. Τα ξενοδοχεία της Πολυάννας Παρασκευά, το Sand Castle και το υποψήφιο για Mies Vander Rohe 2011 Cocoon, ανατρέπουν τα κλισέ.

Ας ξεχάσουμε τη «χαρούμενη φύρδην μίγδην πολυχρωμία νηπιαγωγείου». 
Η αρχιτεκτονική των χώρων για παιδιά αποζητά πρωτοτυπία, που δεν θα υπολείπεται σε «α λα Ντίσνεϊ μαγεία». Θέλει ευαισθησία, μεγάλη ευρηματικότητα στην επινόηση συνθέσεων που προάγουν τη διαδραστική σχέση με το αρχιτεκτονικό περιβάλλον και όταν εκφράζεται και με το σύγχρονο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο «για μεγάλους», γίνεται ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που εκπλήσσει.
Τα δύο τελευταία έργα της Πολυάννας Παρασκευά, η οποία σπούδασε αρχιτεκτονική στην Ecole Speciale στο Παρίσι, κινούνται ακριβώς σε αυτό το μήκος κύματος. Το Sand Castle είναι ξενοδοχείο για παιδιά ως 12 ετών και η φόρμα του εμπνέεται από τη μορφολογία της προσκείμενης παραλίας, με τους ατέλειωτους αμμόλοφους. Ο κύριος άξονάς του είναι ένας σπειροειδής όγκος «σαν από άμμο», στον οποίο συνδέονται ξύλινοι χώροι διαμονής, ενώ παράλληλα ορίζει προστατευμένες περιοχές άλλων δραστηριοτήτων. Οσο για το Cocoon, είναι ένα σύμπλεγμα κτιρίων για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων μέχρι 3 ετών, ενώ αντλεί στοιχεία από τη μνήμη του κουκουλιού, ως χώρου που κυοφορεί τη ζωή. Στον διαγωνισμό του περιοδικού ΔΟΜΕΣ για το 2011 πήρε έπαινο στην κατηγορία υλοποιημένου έργου. Δείτε σχετικά εδώ και εδώ 
Δημοσιεύθηκε στο BHMΑDECO, τεύχος 41, σελ. 26, Φεβρουάριος 2011.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕΡΟΠΗΣ

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΗΔΕΙΑΣ

Αναστηλώνεται το σπίτι της Κάλλας