Αναστηλώνεται το σπίτι της Κάλλας

Το μισογκρεμισμένο πατρικό της Μαρίας Κάλλας θα ανορθωθεί και πάλι στο Νεοχώρι Μεσσηνίας. Τα ερείπια από τους τοίχους της οικίας των Καλογεροπουλαίων, εκεί που τελειώνει το ποτάμι της Μαυροζούμενας, δεν αντέχουν άλλους σεισμούς και θεομηνίες.

Κάποιοι γέροντες που είναι εν ζωή θυμούνται ακόμη τη μικρή Μαρία να παίζει στον ανθισμένο κήπο που τώρα είναι πνιγμένος από τα αγριόχορτα, λίγο προτού οι γονείς της -ο φαρμακοποιός του Μελιγαλά Γιώργος Καλογερόπουλος και η μητέρα της Ευαγγελία Δημητριάδη- φύγουν μετανάστες στην Αμερική. Το οίκημα έφτασε να ρημάξει από την ασυνεννοησία των κληρονόμων και την κρατική αδιαφορία, που χρόνια τώρα δεν μπορούσαν να τα βρουν.

Ωσπου έριξαν νερό στο κρασί τους η Σωτηρία Καλογερόπουλου -σύζυγος του αδελφού του πατέρα της Μαρίας Κάλλας- και η κόρη της Παπαϊωάννου Βασιλική, που δέχτηκαν την προσφορά του πρώην δήμου Μελιγαλά και πούλησαν το μισογκρεμισμένο σπίτι και το οικόπεδο, έναντι 100.000 ευρώ. Και τώρα, πέτρα στην πέτρα θα ανοικοδομηθεί εκ βάθρων για να μείνει στην ιστορία του τόπου ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Είμαι αποφασισμένος και το έχω εντάξει στον προϋπολογισμό. Είναι από τις προτεραιότητές μας να ανακατασκευάσουμε το πατρικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας. Είμαστε υπερήφανοι που σε αυτό τον τόπο γεννήθηκε η ντίβα της όπερας, αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο που δεν είναι μόνο ελληνικό» δήλωσε στην «Espresso» ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης.

Βεβαίως, θα προηγηθεί μελέτη την οποία θα προωθήσει άμεσα ο κ. Μπάμης, ο οποίος δοθείσης της ευκαιρίας σχολίασε: «Θεωρώ ότι ήταν πάρα πολλά τα χρήματα που δόθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή για την αγορά του σπιτιού της Κάλλας. Εγώ θα ακολουθούσα άλλες μεθόδους. Θα έκανα αναγκαστική απαλλοτρίωση χωρίς να δώσω ούτε μία δεκάρα. Θεωρώ ότι οι κληρονόμοι της Κάλλας εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση».

Σχόλια

  1. Σήγουρα έχουν μεγάλη φαντασία οι εν ζωή γέροντες του Νεοχωρίου αν όντως είδαν την μικρή Μαρία να παίζει στο ανθισμένο κήπο του σπιτιού της........επειδή η Μαρία γεννήθηκε στη Νew York City το 1923 και γύρισε στην Ελλάδα το 1937! Τόση τρομερή φαντασία που παρασύρθηκε και ο Δήμαρχός μας! Όσο για τους κληρονόμους, ουδέν σχόλιον--ο νόμος προσφοράς και ζήτησης τα λέει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγο προσοχή και από τους υπεύθυνους του site δεν βλάπτει. Και οι πέτρες γνωρίζουν ότι η Μαρία Κάλλας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και όχι στο Νιοχώρι. Και απ' ό,τι ξέρω δεν έμεινε καν στη Μεσσηνία αλλά στην Αθήνα, σε ένα νεοκλασικό της οδού Πατησίων, όπου υπάρχει και σχετική επιγραφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για τη συμβουλή, όμως πρόκειται για ρεπορτάζ και δημοσίευμα της espresso που πολλά sites το είχαν αναδημοσιεύσει πριν από το meropitopik. Αν διαβάσετε το άρθρο στην espresso θα διαπιστώσετε ότι έχουμε διορθώσει τραγικά λάθει... Όσον αφορά την αξιοπιστία των γραφομένων, να είστε καλά και σας ευχαριστούμε που βάζετε τα πράγματα στη θέση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Tο Meropitopik δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το Meropitopik ουδεμία ευθύνη φέρει περί αυτών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΗΔΕΙΑΣ

Οι γλωσσικοί μας ιδιωματισμοί

Ο Μεσσηνιακός πόλεμος, ο Αριστομένης και η Σπάρτη