ΜΕΡΟΠΗ, Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Ετοιμολογικώς, η λέξη Μερόπη σημαίνει θνητός άνθρωπος, βροτός
(από το μέροψ = θνητός, βροτός) Γενικά, το όνομα σχετίζεται με τη λέξη θάνατος. Αναφέρεται επίσης ότι το όνομα Μερόπη σημαίνει πρόσωπο γκυκό σαν μέλι.
Στη μυθολογία, η Μερόπη είναι μια από τις εφτά Πλειάδες ή Ατλαντίδες, κόρη του Τιτάνα Άτλαντα, σύζυγος του Σίσυφου και μητέρα του Γλαύκου. Οι Πλειάδες ήταν απαρηγόρητες για το πάθημα του πατέρα τους, ο οποίος είχε καταδικαστεί να φέρει στους ώμους του τον ουράνιο θόλο, γι' αυτό ο Δίας τις λυπήθηκε και τις μεταμόρφωσε σε αστέρια. Είναι τα άστρα που φαίνονται με γυμνό μάτι στο αστρικο σμήνος Πλειάδες (τη γνωστή μας Πούλια)
Είναι λίγα τα ιστορικά στοιχεία που διασώθηκαν για τη βασίλισσα της Μεσσηνίας Μερόπη. Γνωρίζουμε ότι ήταν Κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας Κυψέλου και της Ηρωδικής. 'Οταν ο Κύψελος θέσπισε τους αγώνες Καλλιστείων, κατά τη γιορτή της θεάς Πελασγίδος Δήμητρας, η Μερόπη έλαβε μέρος στα Καλλιστεία και νίκησε ως χρυσοφόρος. Ο Κύψελος κατόπιν, πάντρεψε τη κόρη του Μερόπη με τον Ηρακλείδη αρχηγό των Δωρυαίων Κρεσφόντη. Τα ανάκτορα που έμελλε να ζήσει, μαζί με το βασιλιά και τα εφτά παιδιά τους, τα έχτισε στη Στενύκληρο, πόλη ανάμεσα στα σημερινά χωριά Ζευγολατιό και Μελιγαλά, μεταφέροντας την έδρα του βασιλείου της Μεσσηνίας εκεί. Ήταν το 1.120 π.Χ. Κυβερνούσε σύμφωνα με τα συμφέροντα του δήμου. Πραγματοποίησε αναδιανομή της γης από τους λίγους πλούσιους που την κατείχαν. Οι πλούσιοι τότε επαναστάτησαν με επικεφαλής τον Πολυφόντη και σκότωσαν τον βασιλιά και τα έξι παιδιά της. Μόνο ο Αίπυτος κατόρθωσε να γλιτώσει, γιατί τον είχε πάρει και τον ανέτρεφε ο παππούς του. Από τον Αίπυτο αργότερα προήλθε η βασιλική γενιά των Αιπυτιδών. Τη βασίλισσα Μερόπη την έκλεψε ο Πολυφόντης όταν σκότωσε το βασιλιά. Ο Αίπυτος αργότερα σκότωσε τον Πολυφόντη, τιμωρώντας και όσους άλλους τον είχαν βοηθήσει, και έγινε βασιλιάς της Μεσσηνίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΗΔΕΙΑΣ

Οι γλωσσικοί μας ιδιωματισμοί

Ο Μεσσηνιακός πόλεμος, ο Αριστομένης και η Σπάρτη