Μίμης Φερέτος
Κάθε πόλη και κάθε χωριουδάκι στη Μεσσηνία, οφείλει τα μέγιστα στον Μίμη Φερέτο. Ο σπουδαίος αυτός συντοπίτης μας, εργάστηκε κι ανέδειξε όσο κανείς άλλος την τοπική μας ιστορία.
Ο Μίμης Φερέτος γεννήθηκε στο Πήδημα στις 10 Νοεμβρίου 1908. Ήταν έγγαμος με ένα γιο, τον Ηλία, ταξίαρχο ε.α. της Πολεμικής Αεροπορίας. Άρχισε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία τον Ιανουάριο του 1935 στην Καλαμάτα ως συντάκτης της καθημερινής εφημερίδος «Μεσσηνία». Στην περίοδο 1935 – 1940 εργάσθηκε ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής στις καθημερινές εφημερίδες της Καλαμάτας «ΣΗΜΑΙΑ» και «ΘΑΡΡΟΣ», ενώ παράλληλα ήταν ανταποκριτής των αθηναϊκών εφημερίδων «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ», «ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ», «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ». Διέκοψε τη δημοσιογραφία τον Ιούλιο του 1940, όταν επιστρατεύτηκε ως έφεδρος ανθυπίλαρχος και έλαβε μέρος στον Ελληνο-Ιταλικό Πόλεμο στην Αλβανία, όπου τραυματίσθηκε, διακομισθείς σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Μετά την αποθεραπεία του συνέχισε να υπηρετεί στην Αλβανία, μέχρι την κατάρρευση του μετώπου, οπότε επανήλθε στην Καλαμάτα και συνέχισε να εργάζεται στη «ΣΗΜΑΙΑ» ως διευθυντής της. Απολύθηκε κατά διαταγή των ιταλικών Αρχών στις αρχές Μάρτη 1942, οπότε και ως εντεταγμένος στην Εθνική Αντίσταση (ΕΑΜ – ΕΛΑΣ) συνεργαζόταν στην έκδοση και παράνομη κυκλοφορία δελτίων Τύπου.
Άρχισε και πάλι να εργάζεται ως δημοσιογράφος μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, όταν αποστρατεύθηκε ως αξιωματικός του ΕΛΑΣ (υπασπιστής της 9ης ταξιαρχίας) το Φεβρουάριο του 1945, ως διευθυντής της καθημερινής εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ» μέχρι τέλους του 1946, οπότε διώχθηκε για παράβαση του νόμου περί Τύπου (στην ουσία όμως για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και τις πολιτικές του ιδέες). Φυλακίστηκε και μετά την αποφυλάκισή του εκτοπίσθηκε στα 1947 στην Ικαρία και απολύθηκε στα τέλη του 1947 ως μέλος του τότε λειτουργούντος Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης.
Τον Οκτώβριο του 1952 προσλήφθηκε στην αθηναϊκή εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ως βοηθός συντάκτη ύλης και εξακολούθησε να εργάζεται μέχρι της συνταξιοδοτήσής του, τον Ιούνιο του 1977.
Συνέθεσε, συνέγραψε και εξέδωσε το περιοδικό επιστημονικό σύγγραμμα «ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ» (δύο τόμοι, σελ. 1.300).
Από το 1956 διεύθυνε και εξέδιδε τη μηνιαία περιοδική εφημερίδα «Μεσσηνιακά Νέα».
Στα 1938 – 1940 και 1945-1946 διετέλεσε διευθυντής της Λαϊκής Βιβλιοθήκης στην Καλαμάτα.
Στα 1938 – 1949 υπήρξε μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου και στα 1960 ενεγράφη ως τακτικό μέλος στην ΕΣΗΕΑ.
Ήταν μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης.
Τιμήθηκε με «Αναμνηστικό Μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1945 ως μέλος του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ (ΕΔΥΕΘΑ 34/1980 – 1981), με «Δίπλωμα Τιμής» από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών (1981), με «Τιμητικό Δίπλωμα» από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 – 1944.
Φοίτησε στη Νομική Σχολή στα χρόνια 1928-1930, αλλά διέκοψε λόγω αντίξοων οικονομικών δυνατοτήτων.
Το προσωπικό των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μεσσηνίας, σε ανακοίνωση του έχει επισημάνει ότι το αποτέλεσμα της ερευνητικής προσπάθειας του Μίμη Φερέτου ήταν η συγκρότηση μιας πλούσιας αρχειακής συλλογής με πληροφορίες για τους Μεσσήνιους αγωνιστές του 1821, για επιφανείς Μεσσήνιους, καθώς και για πόλεις και χωριά της Μεσσηνίας του 19ου αιώνα. Το αρχειακό αυτό υλικό έχει κατατεθεί στα Γενικά Αρχεία Μεσσηνίας κι ένα σημαντικό του μέρος έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Μεσσηνιακά Νέα», καθώς και στο δίτομο επιστημονικό σύγγραμμά του Μεσσηνιακά 1968 και Μεσσηνιακά 1969-70. «Η υπηρεσία μας», τονίζει, «οφείλει πολλά στον δημοσιογράφο και σπουδαίο ιστοριοδίφη, γιατί με τη δωρεά του αρχείου του συνέβαλε καθοριστικά στον εμπλουτισμό των συλλογών μας και της τοπικής ιστοριογραφίας ευρύτερα».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Tο Meropitopik δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το Meropitopik ουδεμία ευθύνη φέρει περί αυτών.