Η Μεγάλη Τάφρος
Έβδομος (7ος) π.Χ αιώνας
Δεύτερος μεσσηνιακός πόλεμος
Τρίτο έτος του πολέμου
Στην τοποθεσία «μεγάλη τάφρος», οι επαναστατημένοι Μεσσήνιοι με αρχηγό τον Αριστομένη συγκρούονται με τους Σπαρτιάτες. Η μάχη είχε κριθεί πριν ακόμα αρχίσει. Ο βασιλιάς των Αρκάδων Αριστοκράτης, «σύμμαχος» των Μεσσηνίων, δωροδοκημένος από τους Σπαρτιάτες τους εγκαταλείπει...
Η μεγάλη σφαγή που υπέστησαν οι Μεσσήνιοι, η φυγή τους στην Είρα και τα σχετικά με αυτή τη μάχη, θεωρούμε ότι είναι σε όλους λίγο – πολύ γνωστά από τα Μεσσηνιακά του Παυσανία.
Εδώ θα σταθούμε στην τοποθεσία «μεγάλη τάφρος» και θα προσπαθήσουμε να υποδείξουμε την τοποθεσία αυτή. Ήδη σε παλαιότερες αναρτήσεις, έχουμε δείξει ότι με βάση την ξένη βιβλιογραφία, η «μεγάλη τάφρος» όπως και το «κάπρου σήμα» εντοπίζονται στη Μερόπη. Εδώ, από την ελληνική βιβλιογραφία, θα παρουσιάσουμε αντίστοιχο συμπέρασμα, που συνηγορεί ότι η τοποθεσία «μεγάλη τάφρος» βρίσκεται στη Μερόπη.
Το παρακάτω απόσπασμα, είναι από το βιβλίο «Τα σωζόμενα Ιθώμης Μεσσήνης και των πέριξ μετά χάρτου χωρογραφικού» του Οικονομάκη Σταύρου, έκδοσης 1879.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Tο Meropitopik δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το Meropitopik ουδεμία ευθύνη φέρει περί αυτών.