ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Η δυνατότητα "εισαγωγής" στα σπίτια νέων τεχνολογιών για την επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού ή των υδάτων από τα πλυντήρια και την εξοικονόμηση νερού από άλλες οικιακές χρήσεις εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η υπουργός ΠΕΚΑ κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται ένα πρόγραμμα "εξοικονόμησης νερού κατ' οίκον" στο πρότυπο του αντίστοιχου προγράμματος "εξοικονόμηση ενέργειας κατ΄οίκον". Η μελέτη προκειμένου να καταρτιστούν τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και να εξεταστεί η δυνατότητα εισαγωγής στα σπίτια των νέων τεχνολογιών αναμένεται να ανατεθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης υδάτων έχει ολοκληρωθεί και υπογραφεί από την υπουργό ΚΥΑ με την οποία προωθείται η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων όχι μόνο για αρδευτικούς σκοπούς αλλά και για αστική χρήση (όχι για πόσιμο νερό), για αναπλάσεις, δημιουργία χώρων αναψυχής, βιομηχανική χρήση και εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων. Όπως ανέφερε η υπουργός, μέρος των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυτάλλειας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πότισμα στο Ποικίλλον Όρος.

Όσον αφορά τις περίπου 300 ανεξέλεγκτες χωματερές που συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά και για τις 450 που ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί, η υπουργός ΥΠΕΚΑ τόνισε ότι «είναι αμφίβολο αν τελικά θα αποφύγουμε το πρόστιμο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από αυτές, περισσότερες από τις μισές βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Αυτή τη στιγμή έχουν εξασφαλιστεί 15 εκατομμύρια ευρώ για αποκατάσταση ενώ στην Πελοπόννησο θα χωροθετηθούν τρεις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ για τα υπολείμματα με εγκατάστασης ανακύκλωσης, κομποστοποίησης κλπ.). Η πρώτη θα καλύπτει ένα τμήμα της Αρκαδίας, την Κορινθία και την Αργολίδα, η δεύτερη τη Λακωνία και την υπόλοιπη Αρκαδία και η τρίτη τη Μεσσηνία.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΗΔΕΙΑΣ

Οι γλωσσικοί μας ιδιωματισμοί

Ο Μεσσηνιακός πόλεμος, ο Αριστομένης και η Σπάρτη