ΚΑΤΟΧΗ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΕΜΦΥΛΙΟΣ. Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΤΟ 1944
Η περίοδος της Ιταλογερμανικής κατοχής, η αντίσταση κατά των κατακτητών και, τέλος, ο εμφύλιος είναι από τις πλέον δύσκολες περιόδους του τόπου μας. Περίοδος τρόμου, δόξας, σκότους και φρίκης. Τα γεγονότα που σημάδεψαν αυτή τη γωνιά της Μεσσηνίας εκείνη τη περίοδο προσπαθήσαμε να τα ταξινομήσουμε και να τα παρουσιάσουμε. Εγχείρημα δύσκολο. Οι απόψεις και οι κρίσεις διίστανται. Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε τα γεγονότα έτσι όπως τα αφηγήθηκαν οι πρωταγωνιστές τους και οι αυτόπτες μάρτυρες. Παρουσιάζουμε τη δράση του Γερμανικού Στρατού Κατοχής στον τόπο μας, εναντίον των Ανταρτών και του πληθησμού, έτσι όπως έχει καταγραφεί στις απόρρητες Ημερήσιες Αναφορές του, οι οποίες διασώθηκαν από τις πολεμικές περιπέτειες και τις καταστροφές, και που σήμερα φυλάσσονται στο Στρατιωτικό Αρχείο του Ομοσπονδιακού Αρχείου της Γερμανίας στην πόλη Φράϊμπουργκ του Μπραϊσγκάου. Τέλος, προσπαθούμε να δούμε τα συμβάντα της εποχής εκείνης όπως περιγράφονται στον τύπο της εποχής.
Κατα το 90% το αρθρο ειναι σωστο, αλλα δε θα πρεπει να ξεχναμε οτι στη μαχη του Μελιγαλα αρχηγος ηταν ο Παναγιώτης Μπάρτζος. Επίσης οταν ο Αρης Βελουχιωτης ηρθε στη Μεροπη Μεσσηνιας ηρθε και εκατσε και εφαγε στο σπιτι του Παναγιώτη Μπαρτζου που επισης ηταν και σπιτι της αδελφης του Βασιλικης Καμαρινοπουλου το γενος Μπαρτζου.Αυτα τα αναφερω οποως μου τα ειχε αφηγηθει η γιαγια μου Βασιλικη Καμαρινοπουλου. Αν θελετε τα προσθετετε στο αρθρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά, δεν έζησα τα γεγονότα και γι' αυτό χρησιμοποιώ πηγές. Είναι Αλήθεια ότι ο Άρης Βελουχιώτης ήρθε στο χωριό μας όπου και διέμεινε πριν κατευθυνθεί στο Μελιγαλά. Άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι διέμεινε στη μάντρα του Κριμπά. Και πάλι σας λέω δεν έχω άποψη. Σε εκείνο όμως που έχω άποψη είναι ότι ο Παναγιώτης Μπάρτζος ήταν μια εξαιρετική φυσιογνωμία της Αντίστασης και της Αριστεράς, ιδεολόγος και ηγετική φυσιογνωμία. Το γεγονός ότι χειροδίκησε πολλές φορές σε "συντρόφους" του που έδειξαν χαρακτήρα πλιατσικολόγου και τους απόπεμψε από την ομάδα του λέει πολλά! Ένας από αυτούς, συγχωριανός μας, είναι μάλιστα εν ζωή.
ΑπάντησηΔιαγραφή