Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ (1836 - 1912)

Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ιστορική αναφορά για το δήμο Οιχαλίας από την ίδρυσή του (1836) μέχρι την κατάργησή του (1912). Ή, όσα έχουν γραφτεί εξαντλούνται σε μερικά σκόρπια διοικητικά στοιχεία, ποιοι διετέλεσαν δήμαρχοι, πάρεδροι κλπ. Για την ιστορία όμως του τόπου, τις κοινωνικές συνθήκες, το πλαίσιο της ζωής των προγόνων μας και τα γεγονότα της εποχής εκείνης υπάρχει απόλυτο κενό. Το γιατί ποτέ δεν γράφτηκε κάτι για έναν από τους παλαιότερους δήμους του νεοελληνικού κράτους, μιας όμορφης και πλουτοπαραγωγικής γωνιάς της πατρίδας μας, είναι πράγματι μια απορία. Στην προσπάθεια να συλλεγούν ιστορικά τεκμήρια για τη παρούσα μελέτη, προέκυψε πως δεν υπάρχουν! Κι αυτά που υπήρχαν ήταν ασήμαντα και λιγοστά. Άλλη μια απορία. Γιατί δεν υπάρχουν; Σε αυτές τις απορίες πιθανόν να δώσετε εσείς οι αναγνώστες την απάντηση στο τέλος αυτού του άρθρου.
Στο ιστολόγιό μας, υπήρχε ήδη μια δημοσιευμένη μελέτη για το δήμο μας, αναφερόμενη στα έτη 1841 ως το 1850. Εδώ, αφού εμπλουτίστηκε με νέα στοιχεία αυτή τη περίοδος, παρουσιάζεται η συνέχεια των σημαντικότερων γεγονότων του τόπου μας, αυτών που καθόρισαν τη ζωή και τη μοίρα των προγόνων μας, ως το 1912.
Επιπλέον, δημοσιεύουμε ένα ντοκουμέντο μεγίστης ιστορικής σημασίας, αλλά και προσωπικής - συναισθηματικής για τον καθένα χωριστά. Δημοσιεύουμε όλα τα ονόματα των κατοίκων του δήμου Οιχαλίας κατά το 1865..! Όλα τα ονόματα κατά χωριό και κατά οικισμό, με την ηλικία τους, την χρονολογία γέννησης τους και το επάγγελμα τους. Πέρα από το μέγεθος της ιστορικής άξιας, παρέχει την δυνατότητα για τη διερεύνηση του γενεαλογικού δέντρου για όλους εμάς σήμερα.
Το όλο πόνημα για την ιστορία του δήμου Οιχαλίας είναι ένας εξαιρετικά επίπονος καρπός πολλών μηνών έρευνας, τόσο στα Γενικά Αρχεία του Κράτους όσο και στο Μουσείο τύπου της Πάτρας. Πιστεύουμε όμως ότι άξιζε τον κόπο…
Διαβάστε την ιστορία του δήμου Οιχαλίας εδώ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΗΔΕΙΑΣ

Οι γλωσσικοί μας ιδιωματισμοί

Ο Μεσσηνιακός πόλεμος, ο Αριστομένης και η Σπάρτη